Genel Bilgiler
Zengin tarihin, eşsiz bir kültürle harmanlandığı ve Palandöken Dağı’nın eteklerine kurulmuş olan bir kent: Erzurum.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve en büyük kent olarak, nüfus yoğun bir yerleşim alanı olan Erzurum’da karasal iklim hâkimdir ve kış ayları bol kar yağışlı geçer.
Önemli bir geçiş noktasından bulunduğundan dolayı Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarından bu yana yerleşimler alan bu güzel kent, zaman içinde gelişen mutfağının da örneklerini ziyaretçileriyle paylaşıyor.
Anadolu kültürünün doğudaki izleriyle tanışmak ve bambaşka bir kentin atmosferiyle sarmalanmak istiyorsanız, Erzurum’u keşfetmeye hazırsınız demektir!
Gezilecek Yerler
Türkiye’nin doğu yakasını oluşturan kentlerden biri olan ve yoğun bir kültürel birikime sahip olan Erzurum, keşfetmekten keyif alacağınız bir destinasyon olarak yer alıyor.
Bölgenin tarihine doğru bir yolculuğa çıkmak için ziyaret edebileceğiniz farklı yerler bulunuyor. Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Türk – İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi ile 23 Temmuz Kongre Salonu, kent tarihine dair eserlerin sergilendiği mekânları oluşturuyor.
Ayrıca Üç Kümbetler ve Erzurum Kalesi de şehirde görebileceğiniz ören yerleri olarak sizleri bekliyor.
Şehri savunmak ve gözetmek için yüzyıllar önce yapılmış olan kaleler de burada görebileceğiniz eserlerdendir. Saat Kulesi, Narman Samikale ile Erzurum, Pasinler, İspir ve Oltu kaleleri, mimarileri ve tarihi özellikleriyle görmek isteyeceğiniz yerlerden olacaktır.
Asya ve Anadolu arasında bir geçiş noktasında yer alan Erzurum’da görebileceğiniz inanç merkezleri de yer alıyor. Penek Köyü Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi ile Lala Mustafapaşa Camii, Ulu Cami, Gürcü Kapısı Camii gibi pek çok tarihi yapı ve ibadet merkezi, ziyaret edilen noktalar arasında yer alıyor.
Elmalı Çam Mağarası ve Yıldızkaya Köyü Mağarası da görebileceğiniz, doğal oluşumlu yerlerdir ve serin yapılarıyla sizlere bambaşka bir yer hissi yaşatabilir.
Türkiye’nin en keyifli kayak pistlerinden biri de Erzurum’da yer alıyor. Palandöken Kayak Merkezi, 10 Aralık – 10 Mayıs tarihleri arasında bembeyaz karlar altında bir kayak deneyimi sunarken, Alpin, Y tur kayağı ve helikopterli kayak da yapabilmenizi sağlıyor. Bu tesiste bir teleski, üç telesiyej ve bir telekabin sizlere hizmet vermek için hazır.
Günlük yorgunluğunuzu atmak ve şifalı sularda rahatlamak istiyorsanız, şehirde bulunan kaplıcalar sizleri bekliyor. Ilıca, Pasinler ve Akdağ kaplıcaları, çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen, çeşitli mineralleri barındıran sulara sahiptir.
Çoruh Nehri’nin geçtiği Erzurum’da rafting heyecanını da yaşayabilir, kentin kuzeyinde bulunan Dumlu Dağları’nda trekking yapabilirsiniz. Tortum Şelalesi ve gölüne küçük bir gezi düzenleyip, doğayla da buluşmanız mümkün.
Özgün tatlarla çeşitlenen Erzurum mutfağı da sizi bekleyen sürprizler arasında yer alıyor. Ayran aşı çorbası, cağ kebabı, su böreği, tandır ketesi, borani gibi lezzetler ile kadayıf dolması, dut çullaması gibi tatlıların, damaklarınızda iz bırakacağına eminiz.
Anadolu kültürünü çeşitlendiren ve özgün dokusuyla misafirlerini farklı bir coğrafyayla tanıştıran Erzurum, sizleri de bekliyor!
Etkinlikler
Doğu Anadolu kentlerinden biri olan Erzurum, kayak severlerin en çok tercih ettiği noktalardan biri olurken, düzenlenen festivalleriyle de sizlere keyifli zamanlar sunuyor.
Oltu Uzunoluk Köroğlu Şenlikleri, Şair Nefi’yi Anma törenleri ile Bal, Elma ve Güreş Festivali, kentte yaz aylarında düzenlenen festivallerin birkaçıdır.
Nasıl Giderim?
Erzurum Havaalanı, Ankara Esenboğa Havalimanı aktarmalı olarak yaptığı uçuşlarla kente en hızlı ulaşımı sağlıyor. Seyahatiniz sonrası çıkışlarda bulunan servisler, toplu taşıma araçları ve taksiler ise sizleri gideceğiniz yere ulaştırmak için bekliyor.
Şehir merkezinde yer alan otobüs terminali ile tüm kentlerden karşılıklı olarak gerçekleştirilen otobüs seferleriyle Erzurum’a varmanız mümkün.
Bu bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi sitesi http://www.goturkey.com/ den alınmıştır.